Vesti

Prvi medved markiran na teritoriji Zlatibora: Zoranu sa Tare i Bori sa Jadovnika pridružila se ženka Milunka

U ataru sela Jablanica markirana je prva medvedica sa teritorije planine Zlatibor, zahvaljujući zajedničkoj saradnji Tima za praćenje medveda sa Biološkog fakulteta, stručnjaka JP „Srbijašuma“, zlatiborskog Parka prirode i Lovačkog udruženja iz Čajetine, prenosi RINA.

Medvedici je dato ime Milunka, i ona se pridrižila Zoranu sa Tare i Bori sa Jadovnika koji su takođe markirani u Zapadnoj Srbiji. Ona će od sada preko satelitske ogrlice slati veoma važne podatke o svom kretanju.

„Ženka medveda je primećena prethodnih meseci na hranilištu. Bezbolno je uhvaćena u zamku, a nakon markiranja puštena je u prirodu. Radi se o jedinki teškoj oko 100 kilograma, a njeno markiranje je od velikog značaja, jer smo napokon to realizovali i na Zlatiboru i na taj način pratimo konektivnost staništa“, izjavio je prof. Dr Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

U Lovačkom udruženju „Zlatibor“ iz Čajetine kažu da trenutno na ovoj planini boravi oko 10 jedinki medveda i da se kamerama redovno prati njihov dolazak na hranilište Brezovica.

„Milunka je prvi medved koji je markiran u našem lovištu, a na hranilištu je zabaležen i dolazak Bore sa Jadovnika. U poslednjih pet godina zabeleženi su medvedi u svim selima čajetinske opštine, a najviše u Semegnjevu i Jablanci. Tokom realizacije markiranja ove jedinke, naše lovačko društvo davalo je logističku podršku“, rekao je za RINU Milun Melović iz LU „Zlatibor“.

Markiranje jedinki medveda je od velikog značaja i za lokalno stanovništvo, jer praćenjem njihovog kretanja znaće se gde je neophodno postaviti nova hranilišta, kako ne bi pravili štetu u seoskim domaćinstvima.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort