TurizamVesti

I NJUJORK PRIČA O MOSTU LJUBAVI U SRBIJI Vrnjačka Banja zbog tužne ljubavne priče Relje i Nade postala poznata širom sveta

Poznati njujorški časopis stavio je Most ljubavi na prvo mesto liste romantičnih lokacija.

U martovskom izdanju njujorškog časopisa “Brides”, koji ima istoriju dugu 87 godina, našla se i Srbija. 

Naime, pomenuti časopis je na prvo mesto liste 20 svetskih romantičnih lokacija na kolima se čuva ljubav i postavljaju katanci, postavio Most ljubavi iz Vrnjačke Banje.

“Bilo da ste u Rimu, Parizu, Amsterdamu ili Kurasau, zapečatite svoju ljubav poljupcem, a zatim je zaključajte na mostu na jednoj od ovih romantičnih lokacija”, piše u tekstu pod naslovom “20 love locks bridges around the world”.

Časopis navodi da su Mostovi zaključane ljubavi zabavan znak naklonosti i slatki simbol večne ljubav i da tradicija ljubavnih katanaca datira iz srpske ljubavne priče iz Prvog svetskog rata.

Oni su priču o Mostu ljubavi preneli na veoma zanimljiv način.

“U osvit Prvog svetskog rata zavoleli su se učiteljica Nada i srpski oficir Relja. Bila je to ljubav o kojoj su svi pričali i koja je plenila pažnju svih u Vrnjačkoj Banji. Ali, došao je rat sa svim užasima koje sobom nosi. Srpski oficir Relja odlazi u Grčku na ratište. Odlazi da se više nikad ne vrati, zbog prelepe Grkinje u koju se zaljubljuje, te raskida veridbu sa Nadom. O njegovoj daljoj sudbini legenda ne govori ništa, ali zato Nadinu sudbinu zna svako iz tog kraja. Zbog prevelike tuge za svojim dragim, mlada i nesrećna, na kraju je preminula.

Devojke potrešene Nadinom sudbinom, u želji da sačuvaju svoju ljubav, na katance su počele da ispisuju svoja imena i imena svojih ljubavi i da ih vezuju za ogradu mosta koji je bio omiljeno sastajalište Nade i Relje, bacajući simbolično ključeve u reku”, navedeno je u tekstu njujorškog časopisa.

Došli su novi ratovi i nova stradanja. Priča je bila zaboravljena, a običaj devojaka da “vezuju” svoju ljubav se ugasio. Sve dok Desanka Maksimović, prema pričanju starih meštana, u jednoj od mnogih poseta Vrnjačkoj Banji nije saznala za ovu tragičnu priču i inspirisana njome napisala jednu od svojih najlepših ljubavnih pesama “Molitva za ljubav”.

Mladi parovi su ipak nastavili tradiciju “vezivanja” katancima svoje ljubavi, a most u Vrnjačkoj Banji nazvali Most ljubavi.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort