TurizamVesti

Nakon mnogo godina jeleni i košute ponovo jezde proplanicima Zlatibora

Jedna od najlepših i najposećenijih srpskih planina od sada ima nove stanovnike. Na proplanke Zlatibora u okviru državnog projekta reintrodukcije divljači, pušteno je 10 jelena, pet košuta i četiri laneta. Projekat traje pet godina i u planu je da za to vreme na Zlatiboru bude nastanjeno ukupno 100 jedinki.

“Jeleni, košute i mlade jedinke stigli su iz Bačkog Monoštora i lovišta ‘Kozara’. Ne postoji tačan podatak od kad jeleni ne nastanjuju Zlatibor, ali se radi o veoma dugačkom periodu i sada je konačno jelenska divljač ponovo vraćena na područje gde je nekad davno živela. Osim Zlatibora, vraćeni su i na planine Tara, Zlatibor i okolinu Prijepolja”, rekao je za RINU, Milovan Knežević predsednik Lovačkog udruženja “Zlatibor”.

Sve pristigle jedinke su detaljno pregledane, a kad su stigle na Zlatibor smeštene su u prihvatilište gde će provesti određeni period prilagođavanja i karantina, zatim će biti puštene u prirodu.

“Prihvatilište je kompletno obnovljeno, prostire se na 18 hektara ograđene površine. Imaju sve potrebne uslove, hranu, vodu i neophodnu negu. Napravljene su hranilice za svaku vrstu hrane kao i pojilišta i solišta. Nakon adaptacije, biće pušteni na otvoreno područje lovišta Zlatbor”, kaže Knežević.

Državni projekat reintrodukcijne jelena u Zpadnoj Srbiji sprovodi Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, a na području planine Zlatibor njime rukovodi Lovačko udruženje “Zlatibor”.

Related Articles

Komentariši

Back to top button