VestiZabava

Ponovo radi pozorište

UŽICE – Narodno pozorište Užice se nakon višemesečnog virtuelnog repertoara ponovo vratilo publici i to sa dve premijere u roku od dve sedmice. Prvo je pred užičkom publikom  odigrana  predstava “Boli kolo” u režiji Jovane Tomić, a za subotu je zakazana i premijera “I to se zove ljubav” u režiji Ksenije Krnjajski.

Nakon godinu dana bez predstave i kontakta sa publikom, glumci užičkog teatra ponovo su stali na scenu, ali kako se sve prilagodilo novoj situaciji sa korona virusom, tako su i pripreme za predstave rađene drugačije. Glumci na probama moraju da nose maske i vizire, ali ističu da je suština bića pozorišta bliskost i prisniji odnos.

„Pola lica partnera ne vidite, ostaju vam samo oči. To je potpuno novo iskustvo za mene, tako da nadam se da će ova situacija uskoro proći jer nam se ne dopada ovaj način rada. Nismo uživali prethodne godine“, rekao je glumac Dejan Maksimović.

„Poželeo sam se mirisa pozorišta, poželeo sam se pozorišta uopšte, tog kontakta sa publikom“, kaže glumac Vahidin Prelić.

Posle višemesečne pauze užički glumci vratili su se svom repertoaru i igri pred publikom i to premijerom predstave “Boli kolo” u režiji Jovane Tomić. U redovnim okolnostima premijeru predstave odgleda oko 600 gledalaca, a sada se taj broj zbog epidemiološke situacije smanjio na 86.

„Osećaj na prethodnoj premijeri bio je malo nelagodan jer se igralo pred 86 ljudi koliko je propisano da ih trenutno možemo imati. Ono što je bilo iznenađenje je aplauz koji nije manjkao“, istakao je umetnički direktor užičkog pozorišta Nemanja Ranković.

Narodno pozorište Užice prethodne godine trebalo je da obeleži dva značajna jubileja – 75 godina od osnivanja i 25 godina jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda”. Iako su svoje predstave publici predstavljali u onlajn formatu proslave će ipak sačekati neka bezbednija vremena.

Related Articles

Komentariši

Back to top button