TurizamVesti

Zlatiborska žičara nova atrakcija u regionu


Za dvadesetak dana od puštanja u rad, zlatiborskom žičarom vozilo se više od 23.000 ljudi, koji su na svoju vožnju čekali i do dva sata.

Panoramsku žičaru, koja spaja centar Zlatibora, u Obudojevici, sa vrhom Tornika i ima međustanicu kod Ribničkog jezera, finansirala je, u celosti, Opština Čajetina sa oko 13,5 miliona evra.

Oprema je kupljena od francuske kompanije Pomagalski, a radove je obavilo konzorcijum – užičko Jedinstvo, beogradske firme Elkoms i Hidromontaža, kao i Amiga iz Kraljeva.

„To je ekološko prevozno sredstvo, koje gostima nudi atraktivnu panoramsku vožnju, a rasteretilo je i prilaz velikom broju automobila Ski-centru Tornik, tako da je korist od žičare višestruka“, poručuje Stamatović.

U Obudojevici, na početnoj stanici, ljudi, čak i cele porodice sa decom, strpljivo čekaju i po dva sata u redovima da kupe karte, koje za odrasle koštaju 1.000, odnosno 550 dinara za decu.

Vožnja traje oko 25 minuta u kabinama koje mogu da prime deset putnika ali, Tucović ističe da se u kabinama prevozi manje ljudi, zbog poštovanja protivepidemijskih mera.

„Umesto deset osoba, ograničen je broj ljudi u kabini na četiri osobe, a izuzetak su višečlane porodice“, objašnjava Tucović i dodaje da se sve kabine dezinfikuju i da su potpuno zdravstveno bezbedne.

Veliko interesovanje za zlatiborsku žičaru on objašnjava time što je to najduža jednoužna panoramska žičara na svetu, koja ide atraktivnim trasom od skoro devet kilometara, a putnici imaju priliku da dožive Zlatibor iz vazduha, lepotu Ribničkog jezera, zlatiborskih pejzaža, četinarskih šuma…

Tehničke karakteristike

Gold gondola je projektovana kao jednoužna, viseća, razdvojiva žičara, sa kružnim, jednosmernim tokom i sa zatvorenim kabinama za deset soba. Dužina žičare je 8,95 kilometara u jednom pravcu i prelazi visinsku razliku od 531 metra , između početne i krajnje stanice. Prečnik čeličnog užeta je 50 milimetara.

Jak vetar stvarao probleme

Tokom dvadesetak dana rada, žičara nije bila u pogonu 22. januara, zbog jakog vetra. „Tog dana, vetar je duvao brzinom od 75 kilometara na čas“, kazao je Tucović i istakao da opremi i kabinama ne smetaju kiša i sneg.

Related Articles

Komentariši

Back to top button