TurizamVestiZabava

Zimska avantura na sankama (VIDEO)

IVANJICA – Selo Radaljevo u blizini Ivanjice svake godine ima nesvakidašnju tradiciju kada padne prvi sneg, gde se okupi veliki broj dece i na sankama ih traktor vuče kroz selo.

Najmlađi su ove godine sa nestrpljenjem čekali snežne padavine kako bi se u koloni sanki dugoj oko 50 metara provozali kroz selo. A ima i onih koji su bili spremni da ne spavaju kako bi sprečili čišćenje snega.

Sankanje Ivanjica tradicija na sankama
Foto: ZooMUE

„Kada je pao prvi sneg ove godine, čistači su očistili, ja sam se mnogo iznervirala i rekla sam sledeći kada padne ja ću da legnem na put u šest ujutru samo da niko ne čisti, da bi mogli da napravimo ovako jedno lepo druženje“, rekla je jedna od učesnica sankanja Jovana Tošović.

Na čelu je traktor koji razdraganu dečicu polako vuče.

Druženje na snegu Ivanjica
Foto: ZooMUE

„Ja sam prvo krenuo da vozim svoju decu i onda se jedno po jedno dete kačilo u kolonu. Sada su već svi navikli da sam ja vozač i kada me vide kažu Vojo kada se vozimo, krenulo je sponatano i meni je mnogo drago što se ovako družimo i želja nam je da bude svake godine sve više dece“, kaže vozač traktora Vojo Tošović.

Vožnja sankama u ovom selu već je kako kažu mešatani  postala tradicija.

„Prvo smo imali petore, šestore sanke, pa onda desetak i sada imamo preko dvadeset. Kada vidim radost, osmehe i sreću dečice koja se voze, znam da sam uradio pravu stvar“, dodaje Vojo.

U ovogodišnjoj vožnji je učestvovao i parohijski sveštenik sela, koji je kako kaže ostavrio svoj dečački san.

„Kao dete sam odrastao znajući da poste vožnje sa vozama, volovskim ili konjskim zapregama u nekim mestima. Ja sam iz kraja u kome toga nije bilo, kada sam došao ovde pre dve i po godine prvi put sam učestvovao u vožnji i zaista jedno lepo iskustvo. Kako je vreme odmicalo i moja deca su postala starijam, ja sam se kao i oni radovao prvom snegu i vožnji na sankama“, ističe parohisjki sveštenik sela Radaljevo Aranđel Petrović.

Roditelji dece iz sela Radaljevo smatraju da je ova vožnja način da deca zavole zimu i uzivaju u beskrajnoj radosti na snegu.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort