Vesti

Bolji uslovi za investicije uz podršku Evropske unije

Uslovi za nove investicije su značajno unapređeni u devet lokalnih samouprava u Srbiji uz podršku Evropske unije (EU) koja je preko programa EU PRO podržala projekte razvoja poslovne infrastrukture sa 4,5 miliona evra. Projekti koji su realizovani u Bojniku, Kragujevcu, Paraćinu, Priboju, Smederevu, Sokobanji, Svilajncu, Šapcu i Užicu doprineli su boljem poslovnom ambijentu i uslovima za privlačenje investicija, a time i povećanju broja zaposlenih i životnog standarda građana.

Ukupno je infrastrukturno opremljeno 643 hektara zemljišta u industrijskim i poslovnim zonama, gde su izgrađeni pristupni putevi, unapređena ili izgrađena komunalna infrastruktura, odnosno obezbeđeno vodosnabdevanje, kanalizacija i snabdevanje električnom energijom. Projekti su realizovani u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije dok su lokalne samouprave učestvovale u realizaciji projekata sa više od 900.000 evra.

„Evropska unija pruža podršku ekonomskom razvoju Srbije posebno jačanjem konkurentnosti na lokalnom nivou i to u manje razvijenim delovima zemlje. Stvaranje povoljnog poslovnog okruženja je ključna komponenta strategije EU, a ovo je dugoročna investicija koja se će se vratiti kroz otvaranje novih radnih mesta i mogućnosti za ekonomski rast. Konačno, na ovaj način se doprinosi i zaustavljanju ekonomskih migracija jer će građani imati mogućnost zaposlenja, ali i pristup uslugama u mestima u kojima žive. Evropska unija znači veći napredak i bolji kvalitet života. Zato mi kontinuirano pružamo konkretnu pomoć građanima Srbije stvarajući nove mogućnosti posebno u ovom ekonomski i društveno teškom vremenu”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Aktivnosti EU PRO programa, koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: regionu Šumadije i Zapadne Srbije i regionu Južne i Istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort