TurizamVesti

Meandri Kalipoljske reke

Iako kratkog toka, Kalipoljska reka u selu Ljepojevići, ima niz zanimljivosti za koje znaju, uglavnom, meštani okolnih sela i retki ljubitelji prirode.

Izvor Kalipoljske reke, ispod južnih padina Javora, u narodu je poznat kao Korićansko vrelo, nedaleko od zaseoka Korićanci, iza poslednjih kuća u selu. Kraško vrelo na nadmorskoj visini od 1.230 metara u većem delu godine je značajne izdašnosti, jer ima veliku sabirnu površinu. Voda je, kažu, bistra, samo se pomalo zamuti u vreme velikog povodnja.

Kalipoljska reka protiče sredinom Kalipolja i ima mali pad, naročito u srednjem delu toka, pa često krivuda i stvara zamočvareno zemljište. Močvara, zvana Vrblje, veličine 950 sa 200 metara, obrasla je bujnom barskom vegetacijom (ševar i rakite). Stanište je, povremeno ili stalno, različitog životinjskog sveta: primećuju se rode, patke, jastrebovi, lisice, jazavci…

Iz nedara Javora – Korićansko vrelo u Ljepojevićima

Ove podatke objavio je 2003. godine nekadašnji profesor novovaroške Tehničke škole Milosav Mišo Obućina u radu „Atraktivnost motiva i perspektive turističkog razvoja opštine Nova Varoš“, a o hidrografskim karakteristikama ove i drugih reka pisao je i u knjizi „Novovaroški kraj korz istoriju (1991. godine).

Posle svega tri kilometra svog lenjog toka, Kalipoljska reka ponire u podnožju brda Jastrebac. U podzemnom toku ide kroz galerija i jezerca pećine Durulje i u selu Bukoviku, ispod zaseoka Kopunovići, na visini od 1.100 metara, izbija kao kraško vrelo bogatije vodom od prethodnog – reka Vrševina, desna pritoka Uvca.

Uz meandre, posebno je redak i zanimljiv slučaj da je Kalipoljska reka imala vodenice – na samom izvoru, ali i ponoru. Voda je pre pola veka ili koju godinu više iz vrela išla pravo u badanj Korićanske vodenice i mlela žito, a pod zemljom u ponoru, pokretala kamenje Obućinske vodenice.

KRAŠKO POLjE : Preko Kalipolja vodi put Nova Varoš – Ivanjica. Kalipolje je, inače, manje kraško polje, dugačko 3.150 i široko 1.800 metara, izduženo u pravcu zapad-istok. Nagnuto je u pravcu zapada gde ima površinskih i podzemnih kraških oblika reljefa stvaranih za vreme jezerske faze. Najniži deo povremeno je plavljen.

IZVOR: Zlatiborske Novine

Related Articles

Komentariši

Back to top button