Vesti

Voda ljubavi (VIDEO)

IVANJICA – Ivanjica je od svog osnivanja bila poznata po brojnim česmama raspoređenim uz  tok reke Moravice. Svaka je imala neki specifičan naziv, ali jedina preostala česma je  Zefina koja krije dve legende.

„Prva legenda je da je Zefina voda dobila ime po Zefi devojci koja je čekala momka da se vrati iz rata. Sedela je na klupi danima i tu je okončala svoj život“, kaže novinar Raško Nešovanović.

Zefina česma
Foto: ZooMUE

A, ono po čemu je Ivanjičanima najzanimljivija ova česma je druga šaljivija strana koja kaže da onaj ko pije vodu sa ove česme, naći će svoju srodnu dušu u Ivanjici.

„Ja sam imao tu sreću da davne sedamdesete godine dovedem na ovu česmu jednu Čačanku da popije vode, čisto da probam i ispostavilo se da je tačno. I sada slavimo već pedeset godina braka“, dodaje Raško.

Mlađe generacije danas neretko dovode svoje devojke i momke kako bi popili malo vode sa Zefine česme i videli da li su tačne priče koje su čuli od starijih Ivanjičana. Jedino što je ostalo jeste da sami odete i probate vodu kako bi se uvrili da li je priča o česmi samo legenda ili je ipak istina.

IZVOR: ZooMUE

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort