TurizamVesti

Slapovi Sopotnice: Od zaraslih staza i komunalnog otpada do uređenog turističkog bisera

Slapovi Sopotnice uredbom Vlade RS proglašeno je 2005. godine zaštićenim područjem.

Osim preciziranja režima zaštite jedna od veoma važnih stvari je proglašenje upravljača ovog prirodnog bogatstva. Ta čast pripala je Planinarskom klubu „Kamena Gora” čiji su članovi povodom jubileja priredili izložbu, prostoronog plana upravljanja.

„Ovo je izuzetno važan dokument na osnovu koga će se razvijati zaštićeno područje. U izradi pomogla nam je i Vlada RS i resorna ministarstva a izložba će biti postavljena u planinarskom domu u naredna tri meseca”, rekao je koordinator spomenika prirode Slapovi Sopotnice Dragan Petrić.

Izložbu čine mape i snimci iz vazduha gde se jasno vidi kako će se dalje raditi na izgradnji pešačkih staza, putne infrasturkture i stambenih objekata.

Petrić je rekao da su sa Elektrodistribucijom iz Prijepolja sklopili dogovor oko izmeštanja jednog voda koji se nalazi na velikom platou i u velikoj meri ruži ceo taj prostor. Druga lepa vest, kako navodi je obećanje lokalne samouprave da će se asfaltirati deo puta koji ide od trafostanice do velikog platoa.

Sve više ljudi dolazi na Slapove da udahne svež vazduh i uživa u nesvakidašnjem prizoru, a ova godina po posećenosti je bila rekordna. Najveća vrednost ovog područja su vodopadi kojih je 30, a najveći ima visinu 23,5 metara. Prvih pet godina članovi kluba „Kamena Gora” volonterski su upravljali ovim spomenikom prirode i za to vreme ga očistili od smeća i uredili brojne lokacije. Sopotnicu krase i brojne vodenice koje čuvaju od zaborava zanat vodeničara. Živi svet je veoma je raznovrstan a teži se ka tome da ovo postane zaštićeno područje na najvišem nivou i kao takvo postane član evropskih i svetskih organizacija.

Spomenik prirode Slapovi Sopotnice, punih 15 godina zaštićeno je područje i od tada do danas doživelo je potpuni preobražaj. Od brojnih lokacija prepunih komunalnog otpada, zaraslih staza i zapuštenih puteva došlo se do uređenih parcela, obelezenih pešačkih i planinarskih staza nikada lepših vodopada i slapova.

IZVOR: Zlatiborske Novine / GZS

Related Articles

Komentariši

Back to top button