TurizamVesti

Obnovljeno jezero na Zlatiboru pune vodom

ZLATIBOR – Značajni zahvati, ulaganjima opštine Čajetina, obavljeni su u ovoj godini na jezeru u centru Zlatibora: renovirano je i uređeno, ugrađena atraktivna rasveta, čista voda je dovedena i okolo napravljeni kanali da se prljava ovde ne sliva.

Radovi su privedeni kraju (preostaje da na proleće jezero dobije i fontanu), pa je minulog vikenda počelo punjenje jezera, obnovljenog po zamislima njegovog projektanta iz 1947. akademika Miladina Pećinara koji u to vreme nije imao mogućnosti da sve započeto dovrši.

– Jezero se puni izvorskom vodom iz dve bušotine u blizini. Da bi se u potpunosti napunilo biće potrebno 14 dana. Po dnu jezera postavljena je dekorativna rasveta („zvezdano nebo”), kao i svetlosni snopovi koji imaju mogućnost promene boje svetlosnih efekata. Kada nivo vode poraste puštaju se u rad i bočne prskalice, da upotpune izgled jezera do postavljanja fontane na proleće. Uporedo sa punjenjem vodom namešta se zaštitna ograda kao i klupe po obodu jezera – navode u opštini Čajetina.

Related Articles

Komentariši

Back to top button