Vesti

Ozeljenjavanje površina u užem centru grada

Grad Užice i Javno komunalno preduzeće „Bioktoš“ nastavljaju ozeljenjavanje površina u užem centru grada na nekoliko lokacija: na Slanuši, kod Erine kafane, u ulicama Ljube Stojanovića i Nikole Pašića (kod Zelene pijace) i u Krčagovu.

Prema rečima člana Gradskog veća Ivana Stanisavljevića planirano je da se popune drvoredi sadnicama koje nedostaju.

„Iz objektivnih razloga su se neka stabla osušila u prethodnom periodu, tako da će biti zamenjeno 14 sadnica. Posadićemo 8 sadnica javora, jedan sitnolisti javor, 4 kestena i jedan beli jasen. Ova stabla neće samo ulepšati naš grad već će u narednom periodu pomoći u poboljšanju kvaliteta vazduha, jer svako stablo se računa. Sledeće godine planiramo da na svim lokalitetima u gradu na kojima iz nekog razloga dođe do sušenja ili propadanja stabala, ta stabla zamenimo i posadimo odnegovane sadnice kao što smo sada uradili, koje će sigurno doprineti boljem kvalitetu vazduha i lepoti našeg grada.“

Stanisavljević je podsetio i da se privode kraju radovi na pošumljavanju 9,22 ha na teritoriji našeg grada: „Najviše će novih stabala biti u Krčagovu kod nove crkve. Takođe, biće izvršeno pošumljavanje na Ljubanjama, oko deponije Duboko, gde sadimo vetrozaštitni pojas, i na Gradskoj plaži i to na tri parcele. Sa prošlogodišnjim pošumljavanjem od 5,22ha i 9,22ha koji se realizuju u ovoj godini, mi smo sigurno jedna od retkih lokalnih samouprava koja je posadila ovoliki zeleni pojas na svojoj površini u užem i širem centru grada“ istakao je Stanisavljević.

Stanisavljević je naveo da je završena i akcija „16 hiljada stabala za 16 hiljada ložišta“, koja je umesto na proleće, zbog korona virusa, sprovedena tek pre mesec dana.

„Oko 400 sugrađana se prijavilo za sadnice, smatramo da je akcija bila uspešna, iako smo očekivali malo veći broj da će se prijaviti. Trudićemo se da u narednom periodu osmislimo još neku akciju ovog tipa.“

Related Articles

Komentariši

Back to top button