TurizamVesti

Novi sjaj Kraljevog trga na Zlatiboru: Podno grejanje, klizalište na jezeru i fontana od 120 metara

Ono što je dugo godina čekano, od strane građana opštine Čajetina, kao i turista jeste i potpuna rekonstrukcija Kraljevog trga, samog centra najposećenije planine u Srbiji, Zlatibora.

„Pandemija korone virusa usporila je radove, ali nije ih zaustavila. Radilo se temeljno, kako na samom trgu tako i na jezero jer ta celina je nedeljiva. Nije moglo da se radi parcijalno, sam kolektor koji je urađen ovde od početka jezera do izlaska iz centra Zlatibora podrazumevao je da se rade i sekundarne instalacije i sve je to zahtevalo vreme kao i strpljenje građana i brojnih turista“, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Pred kraj godine, projekat se priveo kraju i trg i jezero biće u funkciji.

„Pripremamo instalacije za fontanu i za klizalište za čiju montažu je neophodno malo više vremena. Oprema će biti montirana na proleće, dok će klizalište biti spremno za narednu zimsku sezonu zbog obima posla”, kazao je Stamatović dodajući da očekuju i gasne kolektore za podno grejanje celog trga što će umanjiti troškove zimskog održavanja.

Prema njegovim rečima sledeće godine očekuje ih raspisivanje javne nabavke za izgradnju multifunkcionalne fontane koja će biti jedinstvena u ovom delu Evrope.

„Fontana će biti dužine 120 metara, a vodeni mlaz i stub biće visok 25 metara. Svetlosne projekcije sa efektima i laserima biće autentične zbog prirodnog okruženja. Tokom cele godine, na Kraljevom trgu biće predstave i koncerti na otvorenom. Zahvaljujući ovim ulaganjima, očekujem da ćemo oboriti sve rekorde posećenosti, uprkos pandemiji korone virusa”, rekao je predsednik opštine Čajetina.

IZVOR: Zlatiborske Novine / GZS

Related Articles

Komentariši

Back to top button