TurizamVesti

Na Zlatiboru počele rezervacije, najavljeni novi projekti: Evo i koje novine čekaju turiste

Veliki broj ljudi je od početka korone u želju da pronađe mir, sigurnost i pobegne od gužve, izabrao planine Zlatar i Zlatibor za svoj odmor.  

U martu, aprilu i maju zbog situacije koja je postojala, vanrednog stanja, i ako su hoteli bili zatvoreni, turizam nije stao. Od početka godine, na Zlatiboru ostvareno je preko 650.000 noćenja, pa su iz TO “Zlatibor” izrazili zadovoljstvo zbog ovakve posećenosti. 

Domaći turisti su do sada pokazali veliko interesovanje da iskoriste sve mogućnosti planine, a u želji da se odmore u netaknutoj prirodi, otkrivali su i neka nova mesta.

“U ovo doba korone, turisti su sve više bili zainteresovani za aktivni odmor, planinarenje, pešačenje, vožnju kvadovima, paraglajding, a na nama je da iskoristimo nove trendove. Meštani su viđali turiste u nekim skrivanim mestima naše opštine, na izletištima i lokalitetima koji su samo nama bili poznati”, rekao je direktor TO “Zlatibor”, Vladimir Živanović. 

Pored Kopaonika, Stare planine, Tare, Zlatara, Zlatibor je na vrhu liste kao destinacija za zimski odmor

Privatni smeštaj odneo je prevagu u odnosu na hotelski, pa su rezervazije za zimu i odmor na planini već sada uveliko u toku, a cene su zbog korone sa popustima, pa hoteli nude i nižu cenu od one koja se nalazi na bookingu. 

Kao jedan od turističkih centara u Srbiji, na Zlatiboru se nalazi preko 30.000 ležajeva, a od ovog broja oko 25.000 ležajeva nalazi se u privatnom smeštaju, dok je svega 5.000 registrovano u osnovnom, odnosno u hotelima i odmaralištima. 

 “Ovde je u jeku sezone sve puno”, ističe on. – Pogotovo sada u doba korone i doba virusa, bilo je zaista veliko interesovanje za seoska turistička domaćinstva, za objekte koji imaju svoje dvorište, gde turisti imaju komfornost, gde im nije ograničeno kretanje i imaju veću slobodu da vreme sa svojom porodicom provedu u prirodi, tako da je interesovanje za privatni smeštaj ove sezone bilo veliko, ali i generalno i za planinu, što nas posebno raduje. 

Gold gondola omogućiće pogled kao iz bajke

Kako bi bio lider turizma, Zlatibor kako saznajemo iz turističke organizacije, prati investicije i usklađuje ih sa dobrim idejama i samim karakteristikama planinskih potencijala, pa je tako u ovoj godini otvoren zabavno tematski park “El paso city”, rekonstruisan je Kraljev trg i pešačka zona, a u zimskoj sezoni turisti će moći da uživaju i u vožnji Gold gondole, koja otvara novu “epohu” u turizmu. 

“Turisti koji dođu ove zime na Zlatibor, moći će da se uvere u jedan potpuno novi izgled našeg turističkog centra. Pored toga nas očekuje ove godine završetak, za nas najznačajnijeg i najvećeg kapitalnog projekta. To je gondola koja će povezati centar Zlatibora, koja će povezati centar Zlatibora sa najvišim vrhom naše opštine, a to je ski centar Tornik. Mi iskreno verujemo da korona neće zaustaviti planiranu dinamiku i ako je pomerila rokove njenog otvaranja i da će turisti moći da se provozaju i uživaju u pogledu na Zlatibor iz jedne potpuno druge perspektive. Sigurni smo da će otvaranjem ovog projekta, turizam na Zlatibpru dobiti jednu novu snagu i energiju. 

Novi period investicija 

Kako saznajemo, turizam će u narednom periodu biti usmeren na otvaranje novih hotelskih lanaca, apartmanskih naselja, atrakcija i stvaranje sadržaja koji nedostaju. 

Jedan od značajnih projekata u nizu jeste i izgradnja Aqua parka, za čiju izgradnju opština Čajetina zajedno sa TO “Zlatibor” traži partnera.   

 IZVOR : Zlatiborske Novine / T.T./ Foto: Blic

Related Articles

Komentariši

Back to top button