Vesti

Iskopali kosti stare sedam milenijuma! U mestu Trlica izvođači radova uništili arheološko nalazište

Izgradnjom treće trake na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje u mestu Trlica nadomak Pljevalja, gde su još 1968. godine otkrivene kosti slonova i dinosaurusa, oštećeno je naučno vredno arheološko nalazište i pećina.

Zbog toga će biti podneta krivična prijava protiv izvođača radova na putu.
Ovo je saopštio izvršni direktor Ekološkog društva “Breznica” iz Pljevalja Milorad Mitrović.

Pre nekoliko godina arheolozi su istraživali u dva navrata na ovom lokalitetu, za koji tvrde da je od izuzetnog značaja, i utvrdili su približnu starost pronađenih kostiju, oko sedam milenijuma. Danas se na tom lokalitetu nalaze dobro očuvane, ali razbacane i polomljene kosti životinja koje su građevinske mašine izlomile i iskopale. Deo ovih artefakata je kopanjem polomljen i bačen na deponiju, o čemu postoji video-materijal. Verujem da radnici koji izvode radove i ne znaju o čemu se zapravo radi – kaže Mitrović.

Prema Mitrovićevim rečima, neshvatljivo je da onaj ko je projektovao ovo proširenje puta i izgradnju treće trake nije izašao na teren i predvideo zaštitu i izbegavanje ovog arheološkog nalazišta.

Onaj ko je neposredno radio na iskopavanju mogao je videti da je reč o arheološkom lokalitetu jer je isto bilo iskolčeno i koncem obeleženo nakon poslednjeg arheološkog istraživanja, tako da nema opravdanja za ovakvo vandalsko i nerazumno ponašanje, osim ako neko nije namerno naredio da se ovo nalazište uništi i devastira. Slična situacija je bila i prošle godina kada su arheolozi radili na iskopavanju keltskog groblja i grobnica u Pljevaljskom polju koje je danas kop Rudnika.

PRIJAVA IZVOĐAČU RADOVA

Prema Mitrovićevim rečima, krivične prijave biće podnete protiv izvršilaca ovog nedela i zatražena odgovornost ne samo neposrednih izvršilaca već i onih koji su projektovali izvođenje ovih radova bez prethodne analize i izrade studije koja bi predviđala zašitu ovog značajnog kulturnog i arheološkog nasleđa. Izvođač radova na putu prema Prijepolju je podgorička firma “Štrabag”, iz koje nema odgovora.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort