Vesti

Umetničke slike iz Fonda Likovne kolonije – “Za Anikin dug i lep život”

Kulturni centar Gornji Milanovac u okviru dalje podrške akciji “Za Anikin dug i lep život” ponudio je na prodaju deo radova iz fonda Likovne kolonije “Mina Vukomanović Karadžić”. Umetnička dela zapaženih srpskih umetnika izložena su u Modernoj galeriji. Sredstva od prodaje slika iz Fonda kolonije biće uplaćena na račun na Anike Manić.

Anika je dvogodišnja devojčica koja boluje od spinalne mišićne atrofije, najtežeg oblika. Za ovu bolest kažu da je genetski ubica dece broj jedan. Bolest počinje tako što slabe mišići nogu i ruku, ali kasnije slabe mišići za disanje, gutanje, kašljanje i deca umiru od gušenja ili upale pluća.

Ali nada postoji jer postoji i genska terapija Zolgensma koja deluje na celo telo i može da povrati izgubljene funkcije mišića ukoliko se dobije što pre. Nemili podatak je da je ovo zvanično najskuplji lek na svetu i košta 2,1 milion evra, što je upravo i izazov u kome svi možemo pomoći.

Među izloženim eksponatima su dela: Milice Opalić, (“Ravna gora”, ulje, 60×80, i “Svetlost”, ulje, 40×30), Dobrice Bisenića, (“Vraćevšnica u narandžastom nebu”, ulje,80×60), Slobodanke Babić, (“Stogovi” i “Plastovi”, ulje na platnu), Sofije Azemović (“Prozor”, mozaik, 19×24), Dragana Nešića (“Bjesovi”, akrilik i kolaž, 40×60), Dragane B. Stevanović (“Grupna komp”, komb.tehnika, 40×60), Milana Nešića, (“Bez naziva II”, komb. tehnika, 70×50), Ljubiše Đurića, (“Crno-belo”, komb. teh, 60×80 i “Ekspresija”, ulje, 30×40), Jesenke Jasniger Radovanović, (“Šarani”, ulje na platnu, 40×60), Gordane Čekić, (“Niti”, ulje na platnu, 60×40), Sadka Hadžihasanovića, (“Sreet fighting”, komb. tehnika, 50×60), Zorice Šujice, (“Kupačica II”, komb. tehnika, 49×34), Dragana Čolakovića Šilje, (“Harmonija haosa”, komb.tehnika), Vladimira Temkova, (“Savinački izvor”, iz ciklusa Žitna polja, akril), Vesne Knežević, (“Mrtva priroda”, akril, 40×60), Ljiljane Jevtić, (“Bez naziva I”, 100×70, komb. tehnika), Vesne Cvetić, (“Olujna igra I”, komb. tehnika, 40×60), Jelene Šalinić, (“Kutak u Savincu”, ulje na platnu, 50×70) i Radmila Marića, (“U slavu slobode”, komb. tehnika, 40×30).

Cene u zavisnosti od rada su između osam hiljada i 60.000 dinara.

Related Articles

Komentariši

Back to top button