HranaTurizamVesti

Zapadna Srbija ima svoje agrarne brendove

Ako ste u Srbiji, poželećete da probate ivanjički krompir, ariljsku malinu, futoški kupus, sremski kulen, leskovačku papriku, čačansku rakiju i kajmak, užičku pršutu. Mnogi proizvodi su kvalitetom i geografskim poreklom postali brend kraja iz koga potiču, a sa oznakom geografskog porekla upravo mali i srednji poljoprivredni proizvođači mogu uvećati vrednost proizvoda i i postati prepoznatljivi na tržištu.

Ako ste odlučni da kupite najkvalitetniji krompir u Srbiji, onda ćete odabrati onaj sa područja Ivanjice, a oni koji ga proizvode, poput Predraga Nikolića najbolje prepoznaju da li je krompir koji se prodaje kao ivanjički zaista iz ovih krajeva.

„Zemlja koja ostaje na krtoli mora da bude rastresita i peskovita ,a njegova struktura nije lomljiva “, kaže Nikolić.

Dok ćete u Ivanjici probati krompir, U Čačku ćete svakako pored dobrog pečenja, jesti čačanski kajmak čija receptura leži u tradiciji koja se ne menja.

Radovin i Ljubica Kecović tvrde da je najbolji čačanski kajmak koji je kvalitetom postao prepoznatljiv i za strance.

“Stranci koji su jednom kupili čačanski kajmak, uvek se vraćaju. Tajna je u kvalitetnoj ispaši, ali i u mladom kajmaku, koji ne stoji dugo, već je svež, neslan, tvrde Kecovići.

Danas više nije dovoljno samo proizvesti robu, makar ona bila i kvalitetna, već ta roba mora da bude kvalitetno upakovana, prezentovana i marketinški predstavljena, a oznake kvaliteta koje stoje na nekom pakovanju svakako doprinose boljoj prodaji proizvoda.

Proizvodi sa zaštićenom oznakom kvaliteta mogu da budu šansa za razvoj lokalne zajednice koja na prvom mestu treba da bude vetar u ledja onima koji svojim tradicionalnim proizvodima predstavljaju Srbiju u najlepšem svetlu.

Related Articles

Komentariši

Back to top button