Vesti

Novovaroška Srednja škola dobija „smart“ solarnu klupu

NOVA VAROŠ – Srednja škola u Novoj Varoši prva je u Zlatiborskom okrugu koja dobija solarnu „smart“ klupu za punjenje mobilnih telefona, u okviru projekta „Solarno buđenje Srbije“.

„Ova instalacija je savremenog tipa, ona se sastoji od solarnog panela i elektronike sa konektorima i baterijom, ali ono što je vrlo bitna stvar je da je ceo ovaj naš projekat zamišljen da promovišemo upotrebu obnovljivih izvora energije. Mi planiramo da instalaciju poklonimo ovoj Srednjoj školi, otprilike da u narednih desetak do petnaest dana bude u upotrebi“, objašnjava direktor firme „LED“ iz Bajine Bašte, Mihailo Jevtić.    

U okviru promovisanja obnovljivih izvora energija, ova firma je solarnu klupu poklonila i srednjoj školi u Kocelju, domovima zdravlja u Lajkovcu, Krupnju, Malom Zvorniku i Ljuboviji. 

„Mi u sledećoj godini očekujemo veliku ekspanziju u solaru. Biće velikih projekata koji će širim narodnim masama omogućiti da na svoje krovove postave solarne panele i postanu energetski nezavisni“, dodaje on.  Zbog prirodnog bogatstva koje imamo, on je naglasio da je i postojanje solarne elektrane za proizvodnju električne energije poželjan poduhvat sa jedne strane, a sa druge velika je i potreba, jer Evropska Unija od Srbije očekuje da u periodu naredne godine pristupi novim rešenjima na polju obnovljivih izvora energije. 

„Sam podatak da Srbija u sledećoj godini mora proizvesti 27% električne energije obnovljivih izvora je jasan pokazatelj da će ulaganje u proizvodnju solarne energije i prodavanje krajnjim potrošačima biti jako isplativ posao“, zaključuje on.  

Solarna klupa biće dopremljena ovoj školi u narednih petnaest dana, a njeno mesto predviđeno je u osunčanom kutku dvorišta, kako bi na radost dece, mogla i da ispuni svoju svrhu.  

Izvor: Zlatarpress.rs

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort