HranaTurizam

KULINARSKI OSKAR: Mišelinove zvezdice konačno i u Srbiji

Mišelinove zvezdice konačno stižu i u Srbiju, saznaje Tanjug.

Srbija je, naime, postala deo prestižnog Mišelinove gastronomskog vodiča, a koji su restorani u našoj zemlji dobili ovo, najprestižnije kulinarsko priznanje, prema Tanjugovim informacijama biće poznato u decembru.

Mišelinove zvezdica je svojevrstan kulinarski “oskar”, najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa pestižnom ponudom i uslugom.

Restorani mogu da dobiju do tri zvezdice za kvalitet hrane na osnovu pet kriterijuma: kvaliteta korišćenih namirnica, majstorstva ukusa i tehnike kuvanja, ličnosti kuvara u njegovoj kuhinji, odnosa cene i ponude, kao i doslednosti kvaliteta, koju potvrđuju Mišelinovi inspektori.

Mišelinovi inspektori anonimno posećuju restorane širom sveta i ocenjuju isključivo kvalitet hrane koju služe, na osnovu tih pet kriterijuma.

Zvezdice ne zavise od enterijera, dekora stola ili kvaliteta usluge restorana – to se rangira posebno, ocenom od 1 do pet.

Svi dobitnici zvezdica su u Mišelinovom vodiču, u kojem se preporučuju ti restorani, u preko 30 zemalja na tri kontinenta.

Do sada je prodato više od 30 miliona publikacija.

Od zemalja u okruženju samo Hrvatska i Slovenija su se našle u Mišelinovom vodiču – Hrvatska sa sedam restorana sa zvezdicama, a Slovenija sa dva.

Mišelinove zvezdice pokrenula su braća Andre i Eduard Mišel, čije prezime nose i najpoznatiji prenumatici na svetu.

Kako bi motivisali ljude da putuju i tako povećali prodaju kola i svojih guma, braća Mišel su 1900. godine napravila mali vodič sa korisnim informacijama za putnike, kao što su mape, spisak automehaničarskih radnji, benzinskih stanica, te listu mesta gde može da se jede ili pronađe prenoćište.

Između ostalog, vodič je imao anonimne ocene evropskih restorana, a od 1926. godine je počeo da dodeljuje čuvene zvezdice.

Ljudi koji ocenjuju hranu – Mišelinovi inspektori, stalno su zaposleni u Mišel grupi, a većina je studirala u najboljim ugostiteljskim školama u svetu.

Related Articles

Komentariši

Back to top button