TurizamVesti

ČETVRTA EPIZODA KAMPANjE „TVOJ ZLATIBOR“ – IZLETI U OKOLINI ZLATIBORA

Atraktivni lokaliteti u blizini centra Zlatibora i ove sezone privukli su veliku pažnju turista . Stopića pećina oborila je prošlogodišnji rekord u broju poseta a Muzej „Staro selo“ u Sirogojnu letos posetilo duplo više ljudi nego lane u isto vreme.

Svaki dan na Zlatiboru može biti drugačiji – jer ova planinska lepotica ima toliko atraktivnih lokaliteta u svojoj neposrednoj blizini, da je teško istražiti ih tokom samo jednog odmora. Stopića pećina, vodopad u Gostilju, Muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu, Vodice, Ribničko jezero – samo su neke od atrakcija u neposrednoj blizini Zlatibora koje su ovog leta srušile sve rekorde posećenosti. Atmosferu sa ovih lokacija prikazuje epizoda „Izleti u okolini Zlatibora“ koju je u okviru kampanje „Tvoj Zlatibor“ pripremila Turistička organizacija Zlatibor.

Stopića pećinu je od početka godine posetilo više od 100.000 ljudi, čime je srušen prošlogodišnji rekord od 90.000 posetilaca. Čuvar i vodič u Stopića pećini Radojko Janković otkriva da su posetioci oduševljeni lepotama pećine, a ovog leta mogli su i da uživaju u pogledu na bigrene kade ispunjene vodom, što nije tako često tokom najtoplijeg godišnjeg doba.

– Zbog kišnog leta, bigrene kade su bile pune, što je bio izvanredan ugođaj za naše posetioce. Ovo je leto kad smo svi nekako otkrivali lepote Srbije i mnogi su bili iznenađeni našom pećinom, nisu očekivali da je tako lepa. Očekivali su nešto skromnije, a ostajali su bez daha na samom početku posete, kad se spuste stazom i ugledaju monumentalni ulaz – kaže Janković.

Vodič otkriva da posetioce fasciniraju i velelepne dvorane, kristalno čista voda na vodopadima, a ove godine su mogli da uživaju i u novih 80 metara pećine, čijim uređenjem se dužina dostupnih staza povećala na 330 metara.

– Posetioci su oduševljeni novim delom, naročito zadnjom dvoranom koja je bogata stalaktitima dugačkim i do 3-4 metra. Poseban je osećaj kad prolazite ispod njih. Pećina je i odličan ambasador ovog kraja, ovog leta nije bilo stranaca, ali ranijih godina su dolazili u velikom broju i govorili nam kako nisu očekivali nešto tako lepo uređeno – primećuje Janković.

Ovog leta, Muzej je proslavio i značajan jubilej – navršilo se 40 godina,otkako su na ovu lokaciju prenete prve brvnare iz zlatiborskih sela. A,planovi za budućnost su ambiciozni.

– Muzej u budućnosti vidimo kao najznačajniju destinaciju kulturnog turizma u Srbiji i regionu, sa još boljim programima i većim brojem posetilaca, većom dostupnošću kulturnog dobra u svakom smislu, kako za domaće tako i za strane turiste – poručuje Ćaldović Šijaković.

Turisti na Zlatiboru vole i vodopad u Gostilju, selu koje je, priča se, ime dobilo po gostoljubivosti. Priroda je netaknuta i na Vodicama, naselju na desetak kilometara od centra Zlatibora sa bajkovitim krajolicima ispresecanim meandrima reke Crni Rzav. Lepotom osvaja i Ribničko jezero, čija je voda kristalno čista i bistra. A kada zlatiborska gondola primi svoje prve putnike, posetioci omiljene srpske planine uživaće u prelepim pejzažima iz drugačije perspektive.

Related Articles

Komentariši

Back to top button