BiznisVesti

EU za ŽENE Zlatiborskog okruga

Žene primećuju različite probleme u svojim sredinama bolje od muškaraca i bolje prepoznaju potrebe svih građana i građanki. A da bi ti problemi i potrebe žena bili vidljivi i prepoznati u procesima odlučivanja i rešavanja potrebno je učešće žena na mestima odlučivanja, jedan je od zaključaka sastanka održanog u Užicu u okviru projekta „EU za ŽENE Zlatiborskog okruga“.

Položaj žena u društvu je neravnopravan i dalje vladaju stereotipni stavovi i predrasude po kojima je ženi mesto u kući, istaknuto je na sastanku koji je Udruženje Forum žena Prijepolja organizovalo u prostorijama Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ u Užicu, za žene iz Užica.

Žene prisutne na sastanku, su navele i negativna lična iskustva u pokušajima da se aktiviraju i doprinesu promenama u svojim zajednicama.

Žena kao žena može mnogo da utiče, naročito u svojoj zajednici. Svaka žena zna gde je problem, svaka žena zna kojoj porodici je potrebna pomoć za razliku od predsednika saveta mesne zajednice. Naročito treba uključiti mlade žene, ja nisam mlada, ali bih se uključila da pomognem tim mladim ženama i da ih pokrenem da se izbore za svoja prava i za svoju zajednicu – istakla je Suzana Sunajko i dodala da svaka žena mora da se oslobodi i da ima samopouzdanje i kaže sebi ja to mogu.

Užice je prvi put u svojoj istoriji, ove godine na izborima, dobilo gradonačelnicu. Ženama koje su politički aktivne nije lako ni u jednom gradu Zlatiborskog okruga.
Žene treba da se uključe u rešavanje problema u svojim zajednicama i da se bore za ono što im je bitno jer je to, između ostalog, i stvar pravičnosti, istakla je predsednica Udruženja Ženski centar iz Užica.

Veoma je važno da žene imaju svest o tome da imaju pravo na donošenje odluka, ali da to pravo nikad ne prati neka lagodnost. Borba za prava je uvek teška, ali to ne treba da ih obeshrabri, treba da gledaju primere drugih žena i šta su sve uspele – naglasila je Radmila Gujaničić predsednica Udruženja Ženski centar Užice.

Sastanak posvećen političkoj participaciji i ženskom aktivizmu u Užicu organizovalo je Udruženje Forum žena Prijepolja u koordinaciji sa Ženskim centrom Užice, u okviru projekta „EU za ŽENE Zlatiborskog okruga“ i uz podršku Evropske unije, Ambasade kraljevine Norveške u Beogradu i Balkanskog fonda za demokratiju nemačkog Maršalovog fonda SAD.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort