Vesti

Na Zlatiboru pri kraju gradnja nove trafo-stanice

Nakon šest decenija od izgradnje, stara trafo-stanica na Zlatiboru uskoro će biti zamenjena novom koja će omogućiti kvalitetnije i pouzdanije snabdevanje električnom energijom Zlatibora i Čajetine.

Stari objekat, koji je izgrađen 1961. godine, uklonjen je i postavljena je mobilna trafo-stanica, koja je omogućila neprekidno snabdevanje, a na njegovom mestu gradi se nova trafo-stanica „Zlatibor 1“.

U tu investiciju je uloženo 400 miliona dinara iz državnog budžeta. Nova trafo-stanica biće veće snage što je jedan od uslova za dalji razvoj najposećenije srpske planine.

Trafo-stanica će, kako je najavio Milorad Grčić, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije, „biti puštena u rad između 1. i 15. decembra ove godine i da će se njenim korišćenjem otkloniti problemi na elektromreži zbog učestale gradnje na toj planini“.

On je dodao da je u taj objekat ugrađena „skupa oprema kompanije Simens i da su u toku ispitivanja“, kao i to da će imati dve ćelije od po osam i jednu od 12 megavata, kao i potpuno nove dovodne i odvodne kablove.

Zlatibor najposećeniji planinski centar Srbije

Prema podacima Turističke organizacije Srbije, Zlatibor je u avgustu bio najposećeniji planinski turistički centar Srbije. Registrovano je 23 odsto više noćenja domaćih gostiju, nego u avgustu prošle godine. Zlatibor je i u vrhu po ostvarenom turističkom prometu, jer je čak 34 odsto celokupnog turističkog prometa u svim planinskim centrima Srbije ostvareno upravo na toj planini. Zbog epidemiološke situacije, ali i bogate ponude, na Zlatiboru je u avgustu bilo 55 odsto više domaćih gostiju, nego u istom mesecu prošle godine, a ostvareno je čak 44 odsto više noćenja.

Related Articles

Komentariši

Back to top button