Vesti

Prva Fićijada u Užicu

Fićom kroz sela“ je poruka prve Fićijade u Užicu. Kolona je krenula iz Zlakuse, da bi se zaustavila na Trgu partizana, a zatim nastavila do Kadinjače prolazeći kroz nekoliko sela. Obožavaoci Fiće okupili su se iz svih krajeva Srbije među kojima je bilo čak i onih mlađih od poslednjeg modela koji je izašao sa proizvodne trake 1985. godine.

Dobro poznati zvuk Fićinog motora označio je početak prve Fićijade u Užicu, a glavna ulica podsećala je na film Nacionalna klasa. Mnogi posetioci su se posle dužeg vremena ponovo sreli sa svojim ljubimcima i setili uspomena iz mladosti.

„Lep je, vozila sam se fićom. Ne znam dokle nismo stigli“,

„Prvo vozilo na kome je bila obuka bila je Fića, tako da to nije bilo ništa neobično“,

„To je prvi automobil koga se sećam iz detinjstva“, kažu posetioci.

Jedina vlasnica Fiće bila je Emilija Todorović iz Užica i za nju je to automobil koji ima sve neophodne karakteristike za sva putovanja.

„Deda je kupio Fiću 1979. godine i od kad znam za sebe, znam za Fiću. Vozim je već četiri godine, jedino je preko zime ne vozim, čuvamo je“, kaže Todorovićeva.

Admir Hrelja iz Sarajeva redovno učestvuje na manifestacijama old tajemra i ponosan je na svog ljubimca u koga je uložio 6000 eura. On je ove godine bio jedini učesnik iz regiona i kaže da kod fiće najviše volim izgled i udoban enterijer.

„Kupio sam Fiću, bila je u lošem stanju i onda sam je restaurirao. Gde god da se pojavim svi su oduševljeni kada je vide“, kaže Hrelja.

Kolona je obišla nekoliko sela od Zlakuse do Kadinjače sa porukom „Fićom kroz sela“, а organizator je Etno udruženje Zavičaj iz Zlakuse.

Prva Fića proizvedena je 1955. godine po licenci italijanskog Fijata i proizvodila se sve do 1985. Porizvedeno je oko 923 000 primeraka, a bila je simbol srednje klase u Jugoslaviji.

Related Articles

Komentariši

Back to top button