VestiZabava

Počeli Dani Mije Aleksića u Gornjem Milanovcu

Otvaranjem izložbe “Mija Aleksić – biti glumac”, autora Bobana  Stefanovića , u subotu 26. septembra na 97. godišnjicu od rođenja velikog srpskog i jugoslovenskog glumca, počeli su Dani Mije Aleksića u Gornjem Milanovcu. 

Uz  fotografije i plakate, koje su nastale tokom snimanja brojnih Mijinih pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, postavku čine i lične stvari koje je porodica Mije Aleksića ustupila za ovu izložbu. 

Postavka je realizovana je u saradnji sa porodicom Mije AleksićaNarodnim pozorištem u BeograduRTS-om, Jugoslovenskom kinotekomNarodnim muzejom Kragujevac i Muzejom pozorišne umetnosti Srbije. U proteklih sedam godina izložbu su mogli da vide posetioci najvećih filmskih i pozorišnih festivala u Srbiji, kao i u okruženju (Pula, Hravatska). 

-Inače, Model manifestacije je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišnu, filmsku, likovnu, vizuelnu i muzičku umetnost, ali i oblasti kulturnog nasleđa koje se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje i dokumentovanje ove građe – saopštili su danas organizatori


Od brojnih programa koji će biti realizovani do 9. oktobra 2020 godine u okviru manifestacije “Dani Mije Aleksića” izdvajaju projekciju filma “Čovek iz hrastove šume” (2. oktobar / 20 sati) i  predstavu “Nečista krv” (7. oktobar / 19 sati) u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda.


Gordanu Kičiću ovogodišnjem dobitniku nagrade “Mija Aleksić – biti glumac”, priznanje će biti uručeno u subotu, 3. oktobra u  19 sati na svečanoj projekciji filma “Realna priča“, dodaje se u saopštenju Kulturnog centra.

Related Articles

Komentariši

Back to top button