Turizam

Do „Staparka” dva putića

Izgradnja prvog arheološkog parka na otvorenom, replike neolitskog naselja u kanjonu Đetinje na području užičkog sela Stapari, ušla je u završnu fazu. Majstori ovih dana u zanimljivu celinu spajaju sagrađene kuće od prirodnih materijala i pomoćna zdanja, dok njihovi mladi pomagači peskom, blatom i slamom dorađuju te objekte. Da budu nalik onim iz neolita, po jednom praistorijskom naselju koje se nalazilo u blizini.

Po najavi nadležnih prilikom nedavne posete gradilištu, radovi treba da budu završeni tokom jeseni, a park će za posetioce biti spreman na proleće, jer je planirano da sezona poseta u njemu traje od aprila do oktobra.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević izjavila je da ovaj poduhvat doprinosi unapređenju kulturološkog identiteta i baštine prekograničnih područja Srbije i BiH, predstavlja nastavak saradnje između gradova Užica i Tuzle. Arheolog Ana Đuričić najavljuje da će park biti idealno mesto da ljudi upoznaju kako se živelo u neolitu, u kakvim kućama i zemunicama, kako je bilo koristiti peći, praviti keramiku…

Projekat je finansiran od strane Evropske unije, kroz Program prekogranične saradnje Srbije i BiH i podrazumeva izgradnju jednog arheološkog parka u doba neolita, nalazi se u kanjonu reke Đetinje, 7 km od grada. Ovo je jedna potpuno nova turistička destinacija koja će posetiocima ponuditi i niz različitih edukativnih radionica gde će moći da vide kako je živeo nelitski čovek.

Related Articles

Komentariši

Back to top button