TurizamVesti

U MUZEJU U PRIJEPOLJU OTVORENA IZLOŽBA “ŽIVOJIN PAVLOVIĆ, CRTEŽI I SLIKE”

Od četvrtka 24. septembar, pa sve do 14. oktobra u galeriji Muzeja u Prijepolju trajaće izložba „Živojin Pavlović, crteži i slike“. Autorka postavke je dr Zoja Bojić, istoričarka umetnosti iz Beograda. Izložba se realizuje u produkciji Studentskog kulturnog centra iz Novog Sada.

U skladu sa propisanim merama predostrožnosti zbog pandemije, zvaničnog otvaranja izložbe neće biti. Posetioci će uz obavezno nošenje zaštitne maske i poštovanje fizičke distance od 1,5 m izložbu moći videti svakog radnog dana u vremenu od 8 do 15, 30 časova, a subotom od 9 do 15 časova.

Živojin Pavlović (1933 – 1998), umetnik koji je ostavio ogroman trag u jugoslovenskoj i srpskoj književnosti i kinematografiji, po obrazovanju je bio slikar, što se nesumnjivo ogleda u njegovom filmskom i književnom radu. Pavlovićev likovni opus je relativno slabije poznat široj publici pošto je za njegovog života deo tog opusa prevashodno bio objavljen kao zbir ilustracija uz neka od književnih dela. Ovom prilikom prvi put se izlažu mnogi Pavlovićevi likovni radovi.
Autorka izložbe, istoričarka umetnosti dr Zoja Bojić odabrala je radove iz dva perioda: studentskog, koga čine uglavnom pejzaži iz Pavlovićevog beogradskog života i njegovog rodnog kraja i perioda koji se odnosi na Golnik, gde se umetnik lečio.
Živojin Pavlović je bio jedan od naših najznačajnijih reditelja poznatog „crnog talasa“ jugoslovenskog filma, eminentni književnik i profesor Fakulteta dramskih umetnosti.
Pavlović je snimio 15 filmova i objavio 32 knjige. Za neke od njegovih kultnih filmova – „Кad budem mrtva i beo“, „Buđenje pacova“, „Zaseda“, „Zadah tela“… dobio je Zlatnog lava na festivalu u Venciji, Srebrenog medveda u Berlinu, Zlatne arene na nekada poznatom festivalu jugoslovenskog filma u Puli.
Dobitnik je i niza književnih nagrada. Dvostruki je laureat Ninove nagrade za roman godine, za romane „Zid smrti“ i „Lapot“, kao i dobitnik Andrićeve nagrade i nagrade „Isidora Sekulić“.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort