VestiZabava

Teniski tereni i kamp za decu Priboja i Rudog

U okviru prekograničnog projekta „Beli sport i kulturno-istorijsko nasleđe u funkciji razvoja turizma opština Priboj i Rudo”, svečano su otvoreni novoizgrađeni teniski tereni u ove dve lokalne samouprave, na kojima su otpočeli sedmodnevni kampovi za 20 devojčica u Priboju i 20 dečaka u Rudom. Za sve učesnike kampa obezbeđena je kompletna teniska oprema kao i smeštaj i ishrana, a treninzi se održavaju uz primenu svih epidemioloških mera.

Obuka polaznika kampa se vrši uz stručni nadzor zvaničnika teniskih saveza Srbije i BiH, a sprovode je treneri koji su dobili D licencu u toku samog projekta. Tereni, oprema i stručni kadar ostaju kao dodatni benefiti za ove dve opštine, u kojima se očekuje ekspanzija belog sporta.

Projekat je uz razvoj belog sporta i zdravog načina života, i prilika da se mladi iz dve države dodatno povežu i naprave prijateljstva i kontakte za dalji razvoj saradnje istočnog dela Republike Srpske i BiH i Zapadnog dela Srbije.

„Poslednjeg dana kampa biće održan turnir najuspešnijih polaznika kojima će biti dodeljene diplome. Inače, kompletna priča ovog projekta krenula je od poznate činjenice da se prvi teniski turnir u Srbiji održao u Priboju, u neposrednoj blizini ovog terena. Oba teniska terena zvanično će biti stavljena u funkciju razvoja ove dve opštine. „ – kaže Vidoje Didanović, finansijski koordinator projekta.

Teniski kamp privukao je veliku pažnju dece, a ovo je jedinstveni način da nauče osnove belog sporta i pokažu svoje afinitete.

Projekat se finansira iz pristupnih fondova EU, u sklopu programa Prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine 2014-2020, nastao je na istorijskoj činjenici da je u Priboju 1880.godine u organizaciji Austrougarskog garnizona, održan drugi turnir u istoriji belog sporta 1880, svega tri godine nakon prvog u Vimbldonu, čime se pokušava deo raritetnog kulturno – istorijskog nasleđa, staviti u funkciju razvoja turizma ove dve pogranične opštine Polimlja i tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Related Articles

Komentariši

Back to top button