TurizamVestiZabava

Od 16 – 22. septembra obeležiće se Evropska nedelja mobilnosti

Delegacija Evropske unije u Srbiji obeležava ovogodišnju Evropsku nedelju mobilnosti (ENM) pod motom – Mobilnost sa nultom emisijom za sve.

Skoro 50 zemalja učestvuje u obeležavanju ENM, a u Srbiji ovim događajem koordiniraju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalna konferencija gradova i opština. Dvadeset sedam gradova promovisaće čistu mobilnost kroz događaje i inicijative tokom ENM u Srbiji, a to su: Aleksinac, Beograd, Boljevac, Čajetina, Gornji Milanovac, Kikinda, Kladovo, Kruševac, Kula, Mionica, Niš, Niš Opština Pantelej, Opovo, Vrnjačka Banja, Osečina, Petrovac na Mlavi, Pirot, Plandište, Sokobanja, Sombor, Srbobran, Svilajinac, Užice, Veliko Gradište, Vlasotince, Vrbas, Šabac.

Tokom cele nedelje od 16-22. septembra, biće organizovane mnoge onlajn i oflajn aktvnosti i programi uz podršku i učešće EU Delegacije, uključujući i šestodnevni izazov sa vrednim nagradama.

Ove godine, zajedno sa partnerom Ulice za bicikliste, organizuje se izazov “Kreći se – samo ne autom!”. Pozivaju se svi da učestvuju u izazovu i da koriste mobilnost koja ne zagađuje i mere svoje potrošene kalorije putem aplikacije „Endomondo“. Cilj je da se što više kreće bez automobila. Oni koji se nađu u vrhu tabele – hodanjem, trčanjem, vožnjom bicikla, rolera i slično, očekuju vredne nagrade. Pobednici će biti proglašeni tokom onlajn događaja u utorak, 22. septembra, a više informacija o izazovu nalaze se na linku: https://euinfo.rs/izazov-kreci-se-samo-ne-autom/ .

Ovogodišnja tema ENM stavlja u fokus važnost pristupačnosti transportu bez emisija štetnih gasova i promoviše inkluzivni okvir koji uključuje sve činioce društva. ENM podstiče ljude i lokalne vlasti širom Evrope da preduzmu korake za postizanje dugoročnog cilja ugljenično neutralnog kontinenta.

Gradovi koji učestvuju u ovogodišnjem ENM mogu prikazati prednosti čistijih izbora prevoza i postići napredak ka boljoj mobilnosti u Evropi. Preduzeća, nevladine organizacije, škole i drugi akteri, uključujući gradove, koji žele da se uključe u kampanju, mogu da prijave i registruju svoju akciju za čistu mobilnost.

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort