Vesti

Aktiviran kol centar Advokatske komore Srbije za pružanje besplatne pravne pomoći

Kol centar Advokatske komore Srbije za besplatnu pravnu pomoć počeo je sa radom, najavljuju mediji. Preko njega će jedinice lokalne samouprave ubuduće upućivati sve odobrene zahteve za određivanje advokata po redosledu za pružanje besplatne pravne pomoći.

Kol centar, kako navode u Advokatskoj komori Srbije, isključivo koriste lokalne samouprave i nije namenjen za direktan kontakt sa građanima. Građani kojima je potreban pravni savet ili pomoć obraćaju se prethodno nadležnim službama u opštinama i gradovima. Pošto njihov zahtev bude odobren, ovlašćeno lice u lokalnoj samoupravi poziva Kol centar i daje neophodne podatke, među kojima su ime i prezime korisnika kojem je potreban advokat i organ pred kojim se vodi postupak. Operater Kol centra preko posebne aplikacije poziva advokate po redosledu, a zatim ovlašćenom licu u opštini daje obaveštenje o onom koji je prihvatio da pruži pomoć.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju korisnici socijalne pomoći i oni koji bi plaćanjem sudskih troškova to postali, kao i ranjive grupe, kao što su osobe sa invaliditetom, raseljena lica, žrtve nasilja, azilanti, pripadnici LGBT populacije…

Related Articles

Komentariši

Back to top button
AllEscort