BiznisVesti

POSAO NUDI 1200 FIRMI: KROZ PROGRAM MOJA PRVA PLATA ZASAD OGLAŠENO OKO 1.700 POZICIJA

Za program “Moja prva plata”, kroz koji će država dotirati zarade tek svršenih srednjoškolaca i diplomaca, juče je bilo zainteresovano čak 1.200 preduzeća. Poslodavci još popunjavaju spisak želja, a trenutno traže oko 1.700 budućih kolega. Firme slobodne pozicije mogu da oglase do 25. septembra. Koliko je kandidata zainteresovano da kod njih stekne prvu poslovnu praksu, znaće se od 1. do 15. oktobra, kada se javljaju zainteresovani.

Traže se računovođe, komercijalisti, prodavci, mašinski inženjeri, poneki kuvar, poslastičar, pa i mlinar.

Javni poziv za ovaj program Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je polovinom avgusta. Država će firmama, koje zaposle mlade bez iskustva, plaćati devet meseci po 20.000 dinara naknade za svakog svršenog srednjoškolca, a po 24.000 dinara za diplomca. Uslov je da nemaju više od 30 godina, ali ni dan radnog staža. Na evidenciji NSZ oko 63.000 mladih ispunjavaju te uslove. Država je, s druge strane, odvojila novac za 10.000 praktikanata.

Već je 1.200 zainteresovanih preduzeća, ali ta brojka raste svakog dana – kaže Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju Privredne komore Srbije. – Javilo se najviše malih i mikro preduzeća. Oni traže jednog do dva zaposlena. Traže se knjigovođe, magacioneri, prodavci. Uglavnom kandidati sa srednjoškolskim obrazovanjem. Potrebe iskazuje i sektor informacionih tehnologija. Čini se da je mera pogodila metu. Najpotrebnija je malim i mikro preduzećima. Koncept je široko postavljen, tako da mogu da se priključe mnoge kompanije. Vidimo da se još nisu javile velike kompanije, ali hoće sigurno. Zasad se javlja privatni sektor, ali očekujemo da će potrebe iskazati i javni. Sada vidimo veliko ineteresovanje za kadar, a tek ćemo videti kakav će biti odziv kandidata. To je izazov. Poslodavcima, to čejemo već dugo, treba dobrih radnika. Firme još popunjavaju pozive, tako da mi vidimo samo okvirnu tražnju. Trenutno je ona za oko 1.700 mladih.

Related Articles

Komentariši

Back to top button